Izbalansiranim „tanjirom“ do zdravog nivoa šećera u krvi
Dobar odnos zdravih namirnica u odmerenim količinama koje prilagođene vašim fizičkim aktivnostima i terapiji
Saveti za prevenciju i život sa dijabetesom: Hranite se zdravo i time održavajte zdravu težinu.
- Počnite sa izbalansiranim tanjirom: 1/2 tanjira napunite povrćem bez skroba; 1/4 složenm ugljenim hidratima a preostalu četvrtinu nemasnim proteinima.
- Obavezno izbacite slatka pića. To su „prazne kalorije“. Prema studijama iz 2017. godine postoji direktna veza između konzumiranja zaslađenih pića i gojaznosti kod dece i odraslih i posebno na pojavu dijabetesa tip 2.
- Jedite umereno, a slatkiše samo u posebnm prilikama.
- Unosite hranu bogatu vlaknima a sa manje skroba. Smanjite količinu masti i birajte one zdravije: mononezasićene i polinezasićene. „Preskačite“ ponekad meso, ali vodite računa o unosu proteina birajući ih iz nemasnih izvora.
- Ugljene hidrate unosite preko integralnih žitarica, a redukujte unos prostih šećera. Žitarice su bogate vlaknima koja usporavaju oslobađanje glukoze u krv, pa tako omogućavaju bolji balans nivoa šećera. Korisne namirnice su i sveže voće, povrće i mahunarke, kao i meso bez masnoća (piletina, ćuretina, riba..) Riba se priprema bez dodatka masnoća najmanje dva puta nedeljno.
- Hidrirajte se dovoljno.
- Izbegavajte prerađevine i konditorske proizvode
- Ne preskačite obroke – optimalno je da imate pet obroka u toku dana usklađenih sa redovnim aktivnostima
U održavanju zdrave težine i nivoa šećera u krvi pomoći će vam i proizvodi iz programa SteviaLIne namenjeni prevashodno osobama sa dijabetesom. Zaslađeni su stevijom, prirodnim zaslađivačem. Linija dezerata obuhvata praškaste proizvode za pripremu pudinga, musa i sadoleda koji imaju sniženu energetsku vrednost u odnosu na klasične dezerte za više od 30%. Ovi proizvodi sadrže prirodno vlakno INULIN koji obezbeđuje punoću ukusa i održava sitost. Liniju kremova čine Crunch krem sa lešnicima, Kakao krem sa lešnicima i Crna čokolada sa pistaćima punog, finog ukusa a bez dodatog šećera!
Šta je dijabetes i koji su tipovi dijabetesa?
Dijabetes je odgovoran za 6,7 miliona smrti u 2021. godini - na svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posledica komplikacija izazvanih dijabetesom. Zato se dijabetes smatra jednim od najvećih globalnih zdravstvenih problema i ekonomskih izazova. Gojaznost je prvi...
Da li su insulinska rezistencija i predijabetes zvono za uzbunu?
Insulinska rezistencija je patofiziološki poremećaj određenih mehanizama u organizmu koji mogu dovesti do raznih bolesti. Po sebi, insulinska rezistencija nije bolest i nije dijagnoza. Ona se nalazi u osnovi predijabetesa i od njega razlikuje kao proces koji dovodi do...
Genetika i dijabetes: nasleđe kao faktor rizika „gen za dijabetes“ – sklonost ili neminovnost
Svako od nas ima povećan rizik za makar jednu ako ne više bolesti i stanja: gojaznost, srčana oboljenja, psihičke i psihijatrijske, maligne bolesti ... Međutim, kod ovakvih bolesti, promene u naslednom materijalu nisu dovolje da uzrokuju bolest već samo u manjoj ili...