Više vežbanja – manje šanse za dijabetes tip 2

Vežbanje se često preporučuje pacijentima koji boluju od dijabetesa kako bi poboljšali nivo šećera u krvi, osetljivost na insulin, krvni pritisak i nivo holesterola. Neki doktori ovu preporuku zovu receptom za život sa dijabetesom. Iako se eksperti slažu sa činjenicom da fizička aktivnost pozitivno utiče na kontrolisanje dijabetesa, istraživanja nisu defitinivno potvrdila da vežbanje može uticati na sprečavanje pojave dijabetesa. Sve do sada.

Istraživači, predvođeni dr Lisom Čau sa Univerziteta u Minesoti su  sproveli studiju koja je trajala preko dvadeset godina o stepenu vežbanja i riziku od obolevanja od dijabetesa. „Ova studija je klinički relevantna, obzirom da pruža dokaze koji podržavaju dogmu da fitnes pozitivno utiče na umanjenje rizika od dijabetesa/pred-dijabetesnog stanja“, izjavila je autorka ove studije.

Čau i njene kolege su prikupile podatke koristeći se studijom o Riziku za obolevanje od koronarne arterije među mladim odraslim ljudima (CARDIA), koja je istraživala povezanost između vežbanja i razvitka dijabetesa ili predijabeteskog stanja u periodu od 20 godina.. U istraživanju je učestvovalo ukupno 4,373 muškaraca i žena. Stopa vežbanja je ispitivana kod svakog ispitanika putem pokretne trake za trčanje tokom prve, sedme i dvadesete godine sprovođenja ove studije.  Važno je naglasiti da se ova studija fokusirala na kardiovaskularni fitnes, koji rezultuje povezivanjem otkucaja srca radi pobošljanja konzumacije kiseonika u telu. 

Istraživači su analizirali razvoj dijabetesa i pred-dijabetesnog stanja na svakih pet godina, i otkrili su da postoji manji rizik od obolevanja među ljudima koji su više vežbali. Koristeći se jednom drugom studijom, otkrili su da postizanje dovoljno visokog nivoa fizičke aktivnosti kako bi se sprečilo razvijanje dijabetesa i pred-dijabetesnog stanja je zahtevalo 30 minuta energične fizičke aktivnosti svakog dana, pet puta nedeljno, ili 40 minuta umerenog vežbanja 5 puta nedeljno.

Uz vežbanje, kako biste sprečili nastanak dijabetesa, pored promene načina života probajte i dijetetski suplement DIABETWELL kapsule, koje na prirodan način održavaju normalan nivo šećera u krvi. Samokontrola je najneophodnija kod osoba sa dijabetesom, zato redovno merite šećer, kako bi sprečili nastanak komplikacija na krvnim sudovima poput: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesne nefropatije, dijabetesne retinopatije i dijabetesnog stopala. 

Dijabetesno stopalo je jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa Kako do nje ne bi došlo, pored redovne higijene stopala svakodnevno koristite i DIABETWELL krem.

Šta je Bourbon Vanilla?

Šta je Bourbon Vanilla?

Vanila je jedan od najvažnijih ukusa prilikom kuvanja, i u pripremi hrane se koriste i semenke vanile i ekstrakt vanije. Kada u prodavnici potražite vanilu, primetićete da postoje nekoliko vrsta. Nekada je u ponudi samo obična vanila, ali postoji i tahićanska,...

opširnije
Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se...

opširnije
admin_user
Author: admin_user