Šta je Bourbon Vanilla?

Vanila je jedan od najvažnijih ukusa prilikom kuvanja, i u pripremi hrane se koriste i semenke vanile i ekstrakt vanije. Kada u prodavnici potražite vanilu, primetićete da postoje nekoliko vrsta. Nekada je u ponudi samo obična vanila, ali postoji i tahićanska, meksička i madagaskarska bourbon vanilla. Madagaskarska Bourbon vanilla je najčešća vrsta vanile, uzevši u obzir da Madagaskar ima najveći, većinski udeo u svetskoj proizvodnji vanile, i najčešće se jednostavno naziva “bourbon vanilla”.

Iako se ekstrakt vanile sastoji od najmanje 35% alkohola, “bourbon” u nazivu “Bourbon Vanilla” ne predstavlja ime alkohola koji je stvara. Bourbon Vanilla je naziv za sve vrste vanile koje se gaje na Madagaskaru i drugim ostvrima u Indijskom okeanu, uključujući Komori i Reunion. Ostrvo Reunion je ranije nosilo naziv Bourbon, a ime tog ostrva je dalo ime Bourbon Vanilli. Semenke Bourbon vanile imaju visok sadržaj vanilina, kao i jak, kremast ukus vanile koji je prepoznatljiv.

Vanila je jedino jestivo voće iz porodice orhideja. Koristi se ne samo u proizvodnji hrane i pića, već i u proizvodnji parfema. Takođe ima široku primenu u medicini, gde se koristi za maskiranje ukusa lekova.

Ekstrakt vanile se sastoji iz jednostavnih i kompleksnih šećera, esencijalnih ulja, vitamina i minerala. Glavni sastojak vanile je vanilin, ali takođe i eugenol, kaproinska kiselina, fenoli, fenolsko ulje, alkohol, jedinjenja karbonila, kiseline, ester, laktone, alifatske i aromatične ugljene hidrate i vitispirane.

On sadrži malu količinu kompleksa vitamine B grupe kao što su nijacin, pantotenske kiseline, tijamin, riboflavin i vitamin B-6. Oni vitamini potpomažu sintezu enzima, funkcionisanje nervnog sistema i regulisanje metabolizma.

Takođe sadrži i tragove minerala kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink. Kalijum je vrlo važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti koje potpomažu kontrolu otkucaja srca i krvni pritisak.

Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se...

opširnije
Više vežbanja – manje šanse za dijabetes tip 2

Više vežbanja – manje šanse za dijabetes tip 2

Vežbanje se često preporučuje pacijentima koji boluju od dijabetesa kako bi poboljšali nivo šećera u krvi, osetljivost na insulin, krvni pritisak i nivo holesterola. Neki doktori ovu preporuku zovu receptom za život sa dijabetesom. Iako se eksperti slažu sa činjenicom...

opširnije
admin_user
Author: admin_user