Ruzmarin – saveznik u borbi protiv dijabetesa

Ruzmarin je jedna od najčešće korišćenih začinskih biljaka, i to iz dobrog razloga – ne samo da ima sjajan ukus i aromu, već višestruko pozitivno uticajima na zdravlje.

Najraniji zapisi o korišćenju ruzmarina iz zdravstvenih razloga jeste u vidu kognitivnog stimulansa. Smatralo se da ruzmarin poboljšava pamćenje i potpomaže povećanje inteligencije i fokusiranja. Iako se mnoge ove tvrdnje još uvek ispituju i proučavaju, uticaj ruzmarina na mozak svakako ukazuje na zadržavanje sećanja. Takođe, za ruzmarin se smatra da stimuliše kognitivnu aktivnost kod starijih, kao i kod onih koji pate od akutnih kognitivnih poremećaja, kao što su Alchajmerova bolest ili demencija.

Sama aroma ruzmarina se vezuje za poboljšanje raspoloženja, pročišćenje uma, i smanjenje stresa kod onih koji pate od hronične ankcioznosti ili neravnoteža hormona stresa..

Ruzmarin su tradicionalno koristile mnoge kulture kao prirodan lek za stomačne tegobe, zatvor, nadimanje, dijareju i slične probleme.

Ruzmarin igra ulogu stimulansa za telo i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i krvotok. Ovo potpomaže da se vitalni sistemi orgama i delovi tela snabdeju kiseonikom, osiguravajući da se metaboličke aktivnosti u tim delovima tela odvijaju po planu, pored toga što stimuliše kretanje nutrijenata ka ćelijama kojima je potrebna „popravka“.

Pri oralnoj konzumaciji, ruzmarin umanjuje bol na mestima koje je teško doseći, kao što su glavobolje i bolovi prouzrokovani određenim zdravstvenim problemom.

Možda najznačajnija funkcija ruzmarina jeste uloga anti-inflamatornog agenta u telu.  Karnozolna i karnosinska kiselina su vrlo jake anti-oksidativne i anti-inflamatorne supstance koje se nalaze u ruzmarinu, i koje se vezuju za smanjenje zapaljenja u mišićima, krvnim sudovima i zglobovima. Ovo čini ruzmarin efektivnim tretmanom za mnoge stvari, uključujući krvni pritisak, kostobolja, artritis i povrede zadobijene tokom fizičkog napora ili operacije.

Ruzmarin je poznat po svojim svojstvima koja utiču na process starenja. Listovi ruzmarina takođe mogu uticati na kožu interno ili topikalno, i dokazano je da može poboljšati mladalački kvalitet kože, u isto vreme lečeći crvenila i povećavajući prirodni sjaj i osećaj hidriranosti najvećeg organa vašeg tela.

Mi smo takođe prepoznali blagodetne efekte lista ruzmarina, i preporučujemo svim osobama koje pate od dijabetesa da isprobaju našu Diabetwell kremu, koja sadrži ekstrakt lista ruzmarina.

DIABETWELL krem je revolucionarna formula na našem tržištu namenjena prevenciji dijabetesnog stopala, najburnije komplikacije dijabetesa. DIABETWELL krem pruža efikasnu negu i utiče na mikro oštećenja nastala na suvoj i oštećenoj koži. Aktivni sastojci su: peptidni kompleks, alantoin i ekstrakt lista ruzmarina.

Peptidni kompleks je sastavljen od odabranih amino kiselina koje se vezuju za receptore u dubljim slojevima kože i stimulišu sintezu kolagena, fibronektina i glukozaminglikana. Ovakva reakcija podstiče rast ćelija vezivnog tkiva, ubrzava regeneraciju i efikasno hidrira kožu. Alantoin je aktivni sastojak prirodnog porekla koji stimuliše deobu i rast ćelija u potkožnom tkivu. Na ovaj način se ubrzava regeneracija i hidratacija, što čini kožu glatkom. Ekstrakt lista ruzmarina ima jak antioksidativni, antiseptički i antimikrobni efekat koji štite kožu od delovanja slobodnih radikala i mikroorganizama, i na taj način smanjuju mogućnost nastanka infekcija kod mikro oštećenja.

Šta je Bourbon Vanilla?

Šta je Bourbon Vanilla?

Vanila je jedan od najvažnijih ukusa prilikom kuvanja, i u pripremi hrane se koriste i semenke vanile i ekstrakt vanije. Kada u prodavnici potražite vanilu, primetićete da postoje nekoliko vrsta. Nekada je u ponudi samo obična vanila, ali postoji i tahićanska,...

opširnije
Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma: sačuvajte vaša sećanja

Kurkuma, jedan od najzdravijih začina na svetu, proizvodi se mlevenjem osušenog korena istoimene biljke Kurkuma longa. Ova drevna super-hrana i glavni sastojak karija koristili su vekovima ajurvedski iscelitelji. Poslednjih decenija, naučna zajednica je počela da se...

opširnije
admin_user
Author: admin_user