Pilot studija o načinu delovanja ekstrakta Portulaca oleracea na snižavanje nivoa šećera u krvi

Studija švajcarske kompanije Frutarom (Frutarom Switzerland Ltd.) sprovedena 2004 godine

Cilj

Portusana je bogata hranjivim materijama i često se koristi kao kulinarski sastojak. Ima i dugu tradiciju korišćenja u medicinske svrhe, još od perioda drevnih Egipćana. U istočnoj narodnoj medicini biljka je bila dragocena zbog svojih antidijabetičkih svojstva.
Pretkliničke studije na pacovima potvrđuje da biljka Portulaca oleracea pozitivno utiče na metabolizam glukoze u krvi. Nakon mnogobrojnih testiranja bioaktivnih principa,
Frutarom je razvio PortusanaTM, vrlo koncentrirani izvor Portulaca oleracea i dokazao da deluje na metabolizam glukoze preko tri ključna mehanizma. Prekliničke studije su napravljene kako bi se otkrilo delotvornost i sigurnost na ljudima.

Izgled studije

Istraživanje je sprovedeno u Izraelu u Galilejskoj regiji. Bila je otvorena, nekontrolisana studija sa volonterima koji su imali povišenu koncentraciju glukoze u krvi. Ukupno devet učesnika, starosti od 47 do 72, koji su imale istoriju povišenog nivoa šećera u krvi minimum tri godine. Nisu uzimali nikakvu dodatnu terapiju za snižavanje šećera u krvi.
Bili su podeljeni u dve grupe zavisnosti od nivoa glukoze u krvi na: prvu grupu sa koncentracijom glukoze većom od 300 mg / dl; i druga grupa sa koncentracijom glukoze nižom od 300 mg / dl. Ispitanici su dobili oralnu dozu Portusane od 180mg/dan u trajanju od 5 nedelja. Nivo glukoze je meren na nedeljnom nivou. Na kraju studije od ispitanika se očekivalo da ocene dejstvo ekstrakta.

Rezultati

Progresivno poboljšanje nivoa glukoze u krvi zabeleženo je tokom ovog period. Na kraju studije je primećeno smanjenje nivoa šećera u krvi u grupi 1 nakon 4-5 nedelja, a u grupi 2 nakon 2-3 nedelje, u odnosu na početni nivo. Ispitanici su dali pozitivno mišljenje o ekstraktima, nisu zabeleženi nikakvi štetni efekti.

 

Efekat ekstrakta Portusane u dve grupe ispitanika, prvu grupu sa koncentracijom glukoze većom od 300 mg/dl; i druga grupa sa koncentracijom glukoze nižom od 300 mg / dl

Zaključci

U ljudskom telu je neophodno održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi. Neregulisan nivo glukoze može dovesti do dijabetes melitusa, može negativno da utiče na zdravlje pojedinca, kvalitet života i očekivano trajanje života. Rezultati ove pilot studije govore u prilog tome da unos Frutaromovog ekstrakta Portusane može pomoći u smanjenju koncentracije glukoze u krvi ljudi s visokim nivoom šećera u krvi i može podržavati terapiju regulacije šećera u krvi. Nema štetnih efekata na ispitanike.
Ovi obećavajući rezultati predstavljaju preliminarne podatke predkliničke studije, u prilog uspešnog delovanja u poboljšanju kontrola glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2.

 

Za Swiss Nature
Dr Olga Ličina

admin_user
Author: admin_user