Izbalansiranim „tanjirom“ do zdravog nivoa šećera u krvi

Dobar odnos zdravih namirnica u odmerenim količinama koje prilagođene vašim fizičkim aktivnostima i terapiji

Saveti za prevenciju i život sa dijabetesom: Hranite se zdravo i time održavajte zdravu težinu. 

  1. Počnite sa izbalansiranim tanjirom: 1/2 tanjira napunite povrćem bez skroba;  1/4 složenm ugljenim hidratima a preostalu četvrtinu nemasnim proteinima.
  2. Obavezno izbacite slatka pića. To su „prazne kalorije“. Prema studijama iz 2017. godine postoji direktna veza između konzumiranja zaslađenih pića i gojaznosti kod dece i odraslih i posebno na pojavu dijabetesa tip 2.
  3. Jedite umereno, a slatkiše samo u posebnm prilikama.
  4. Unosite hranu bogatu vlaknima a sa manje skroba. Smanjite količinu masti i birajte one zdravije: mononezasićene i polinezasićene. „Preskačite“ ponekad meso, ali vodite računa o unosu proteina birajući ih iz nemasnih izvora.
  5. Ugljene hidrate unosite preko integralnih žitarica, a redukujte unos prostih šećera. Žitarice su bogate vlaknima koja usporavaju oslobađanje glukoze u krv, pa tako  omogućavaju bolji balans nivoa šećera. Korisne namirnice su i sveže voće, povrće i mahunarke, kao i meso bez masnoća (piletina, ćuretina, riba..) Riba se priprema bez dodatka masnoća najmanje dva puta nedeljno.
  6. Hidrirajte se dovoljno.
  7. Izbegavajte prerađevine i konditorske proizvode
  8. Ne preskačite obroke – optimalno je da imate pet obroka u toku dana usklađenih sa redovnim aktivnostima

 

 

U održavanju zdrave težine i nivoa šećera u krvi pomoći će vam i proizvodi iz programa SteviaLIne namenjeni prevashodno osobama sa dijabetesom. Zaslađeni su stevijom, prirodnim zaslađivačem. Linija dezerata obuhvata praškaste proizvode za pripremu pudinga, musa i sadoleda koji imaju sniženu energetsku vrednost u odnosu na klasične dezerte za više od 30%. Ovi proizvodi sadrže prirodno vlakno INULIN koji obezbeđuje punoću ukusa i održava sitost. Liniju kremova čine Crunch krem sa lešnicima, Kakao krem sa lešnicima i Crna čokolada sa pistaćima punog, finog ukusa a bez dodatog šećera!

Šta je dijabetes i koji su tipovi dijabetesa?

Šta je dijabetes i koji su tipovi dijabetesa?

Dijabetes je odgovoran za 6,7 miliona smrti u 2021. godini - na svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posledica komplikacija izazvanih dijabetesom. Zato se dijabetes smatra jednim od najvećih globalnih zdravstvenih problema i ekonomskih izazova.  Gojaznost je prvi...

opširnije
admin_user
Author: admin_user