Da li su insulinska rezistencija i predijabetes zvono za uzbunu?

Insulinska rezistencija je patofiziološki poremećaj određenih mehanizama u organizmu koji mogu dovesti do raznih bolesti. Po sebi, insulinska rezistencija nije bolest i nije dijagnoza. Ona se nalazi u osnovi predijabetesa i od njega razlikuje kao proces koji dovodi do nastanka predijabetesa.

p

 

Za razliku od insulinske rezistencije, predijabetes je metabolično stanje u kome će između 20 i 50 odsto osoba dobiti dijabetes u periodu od 5 godina.

Kod predijabetesa vrednost glikemije (jutarnje merenje, nakon 12 sati gladovanja) je između 6,1 i 7 mmol/L. To je najizraženij oblik sklonosti ka dijabetesu a stepen rizika je moguće odrediti popunjavanjem odgovarajućeg testa za predijabetes.

Simptomi predijabetesa se teško zapažaju: blagi umor najčešće posle obroka ili tokom celog dana, povećanje apetita i nagomilavanje kilograma nisu uvek dovoljan razlog za brigu. Tek sa ozbiljnijim problemima kao što su pojačana potreba za mokrenjem, izrazita suvoća kože koju obično prati svrab i osetljivost, ubrzani gubitak kose shvatamo da nam telo govori da postoji problem.

Promene životniih navika osoba sa predijabetesom mogu sprečiti ili odložiti razvoj dijabetesa tipa 2  kao i njegovih komplikacija. Ustanovljeno je da se rizik od razvoja tipa 2 dijabetesa  može smanjiti za čitavih 60% nakon promene životnih navika kroz uvođenje izbalansirane ishrane i fizičke aktivnosti.

Pored dobro poznatih i dostupnih lekova koji se koriste u terapiji predijabetesa i dijabetesa, u savremenoj medicini sve je veći značaj i primene preparata na bazi ekstrakta biljaka koji mogu uticati na regulisanje nivoa šećera u krvi. Prirodna lekovita sredstva se mogu koristiti kao suplementi to najčešće u vidu čajeva ili tableta. DIABETWELL kapsule su dijetetski suplemet koji na prirodan način pomažu održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Ove kapsule se baziraju na ekstraktu biljke Portulaca Olearacea. Antidijabetesno dejstvo polisaharida iz semena ove biljke pokazano je kroz više kliničkih studija sa obolelima od dijabetesa, već nakon 3-4 nedelje korišćenja. Takođe, u ovim studijama je pokazano i njihovo povoljno dejstvo na smanjenje nivoa insulina u krvi, kao i na povećanje nivoa osetljivosti tkiva na insulin, čime se otklanja jedan od osnovnih poremećaja u nastanku šećerne bolesti i  njenih komplikacija.

Simptomi dijabetesa:

  • Učestalo mokrenje i prekomerna žeđ, često i glad jer telo oskudeva u „gorivu“.
  • Krv je gušća i viskoznija pa srce napornije radi što dovodi do različitih komplikacija na krvnim sudovima.
  • Problemi s vidom – vid je zamagljen kada su vrednosti šećera visoke, a bistar kada su o okvirima normalnih vrednosti
  • Ukočenost prstiju, „trnci“, privremeni gubitak osećaja na perifernim delovima tela.
  • Problemi sa varenjem, bubrezima jer ceo sistem radi pod povećanim opterećenjem usled povećanog nivoa šećera u krvi.
  • Problemi sa pamćenjem
  • Problemi sa sluzokožom i kožom (krvarenje desni, suva koža sklona oštećenjima koja teže zarastaju)
Šta je dijabetes i koji su tipovi dijabetesa?

Šta je dijabetes i koji su tipovi dijabetesa?

Dijabetes je odgovoran za 6,7 miliona smrti u 2021. godini - na svakih 5 sekundi jedna osoba umre od posledica komplikacija izazvanih dijabetesom. Zato se dijabetes smatra jednim od najvećih globalnih zdravstvenih problema i ekonomskih izazova.  Gojaznost je prvi...

opširnije
Preuzmite kontrolu

Preuzmite kontrolu

Smisao dobre glikemijske kontrole je prevencija komplikacija koje se javljaju kao posledica loše regulisanog nivoa šećera u krvi i poboljšanje kvaliteta života. Samokontrola je neizostavni deo terapije dijabetesa: pacijent sam kontroliše nivo šećera u krvi i time...

opširnije
admin_user
Author: admin_user